zaterdag 25 juni 2011

Dione de Graaff presentatrice TT Assen 2011

Dione de Graaff presentatrice TT Assen 2011.
TT Assen na vijf jaar weer live te volgen via NOS televisie.
Op zaterdag 25 juni wordt in Assen de 81ste TT verreden. Dione de Graaff presenteert vanaf het circuit en ontvangt aan haar tafel onder meer (oud) motorcoureurs Barry Veneman en Wilco Zeelenberg.
Na vijf jaar afwezigheid is de MotoGP Dutch TT, in de volksmond beter bekend als de TT van Assen, weer live te zien bij NOS Studio Sport met Dione de Graaff als presentatrice.
Het grootste eendaagse sportevenement van Nederland, waar ’s werelds snelste motoren met meer dan 250 kilometer per uur over het circuit racen, is dit jaar live te volgen via Nederland 2.
De tv-uitzending en de live-stream op nos.nl met Dione de Graaff beginnen om 11.55 uur. De luisteraars van NOS Langs de Lijn worden tussen 14.30 en 18.00 uur op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in Assen.
Het commentaar op Nederland 2 en nos.nl komt van Hans van Loozenoord, terwijl Sebastiaan Timmerman het radioverslag verzorgt, en presentatrice is Dione de Graaff.
Grote coureurs als Valentino Rossi, Casey Stoner, Jorge Lorenzo en Dani Pedrosa worden in Assen aan de start van de ‘koningsklasse’ verwacht. In 125cc-klasse is Nederland, in de persoon van Jasper Iwema, vertegenwoordigd.
Vier talentvolle Nederlandse motorrijders – Bryan Schouten, Ernst Dubbink, Jerry van de Bunt en Thomas van Leeuwen – krijgen bovendien via een wildcard de kans zich te kwalificeren voor de race in de 125cc Grand Prix.
Het kwartet hoopt zich op 25 juni aan te sluiten bij Jasper Iwema, de enige Nederlander die in het 125cc wereldkampioenschap een vaste startplaats heeft.
Presentatie ter plekke: Dione de Graaff
Commentaar: Hans van Loozenoord
Interviews en reportages: Ayolt Kloosterboer

zaterdag 4 juni 2011

Dione de Graaff nieuwe presentator Radio Tour de France


Dione de Graaff neemt de presentatie van Radio Tour de France over van Jurgen van den Berg. Samen met Tom van 't Hek (sinds 1998 presentator) neemt ze de presentatie van de middaguitzending voor haar rekening. Dione de Graaff presenteert tussen 14:00 en 16:00 uur en Tom tussen 16:00 en 18:30 uur.

Jeroen Stomphorst gaat het dagelijkse avondprogramma NOS Langs de Lijn De Avondetappe op Radio 1 presenteren. Voor de analyse van de ontwikkelingen in de koers worden de presentatoren bijgestaan door de ex-renners Aart Vierhouten (tussen 16:00 en 18:30 uur) en Henk Lubberding (22:00 en 23:00 uur).

Jurgen van den Berg stapte vorig jaar over naar de NCRV waar hij de programma's op Radio 1 presenteert.
Ook in het NOS Radio 1 Journaal is een aantal keer per dag een Tour-update te horen, met het laatste nieuws uit de Ronde van Frankrijk. Iedere ochtend rond de klok van half acht praat NOS Langs de Lijn-verslaggever Sebastiaan Timmermans de luisteraars bij over de Tour-actualiteiten. Later op de ochtend, tussen 08:30 en 09:30 uur, maakt collega Gio Lippens de rubriek 'De Tour ontwaakt' en rond 13:00 uur is er nogmaals een bijdrage van Lippens te horen.

Dione de Graaff presenteert mooiste jeugdherinnering!
Een sportzomer, tja, dat is bijkans een understatement voor studio sport presentatrice Dione de Graaff.

De presentatrice is op dit moment dagelijks te zien met de WK-uitzendingen van NOS Studio Sport. Maar vanaf vandaag telt niet alleen meer het WK voetbal: via Radio 1 presenteert Dione de Graaff elke dag Radio Tour de France. Van 14.00 tot 16.00 uur, anders zou het niet haalbaar zijn.
Tom van 't Hek neemt de Tour-radiomicrofoon over tot 18.30 uur. Dat stelt Dione de Graaff in staat om de sportjournaals op televisie (18.45 uur en 22.30 uur) te presenteren. Dione de Graaff is niet de eerste vrouw die het vertrouwde, 40-jaar bestaande radioprogramma over de Tour presenteert. Annette van Trigt en Clairy Polak gingen haar voor.

Die eerste dag zal het nog even wennen zijn, geeft Dione de Graaff volmondig toe. "Ik moet echt een switch maken als de Tour bovenop het WK komt. Maar het is he-le-maal geweldig om te doen. Het is nu ook weer niet zo dat ik dit altijd al heb willen doen, maar ik ben wél opgegroeid met dit programma. Die tunes, de plaatjes, het brengt enorm veel herinneringen terug. Als kind al was het nogal een puntje in onze vakanties: naar het strand, oké, maar ik ging alleen mee als de radio óók mee ging. Ik wilde al heel vroeg niet meer op vakantie tijdens de Tour de France, tenzij het in Frankrijk was en dan in een gebied waar we nog één of twee Touretappes konden bekijken. Volgens mij heb ik behoorlijk mijn zin doorgedreven, vroeger."

Dione de Graaff was als kind al een groot sportliefhebber. Onlangs diepte ze nog een oud schriftje op waarin ze alle uitslagen en rondetijden van zowel de Tour als het schaatsen nauwkeurig bijhield.
"Van het begin tot het einde. Tijdens de Tour de France maakte ik hele lijsten met de klassementen, de groene-truitijden met groene stift, de gele trui met gele stift. Mijn eerste klassement dateert van 1979, ik was toen tien."

Wat Dione de Graaff zo aantrok aan het wielrennen? "Het heroïsche. Ik krijg nog steeds kippenvel van dat zwoegen door die bergen. De verhalen eromheen, die zijn prachtig. Maar vooral ook: dat zomerse gevoel, de Tour hoort bij mooi weer en vakantie. Als ik Radio Tour de France zeg, denk ik vooral aan Klaas Samplonius en Felix Meurders, dat zijn de twee stemmen waarmee ik groot werd. Als ik Felix weleens hoor met het programma Kassa, krijg ik soms echt een zomergevoel: Wanneer komt dat Franse plaatje nou?"
Radio Tour de France met Dione de Graaff, 3 juli tot en met 25 juli van 14.00 - 18.30 uur, dagelijks op Radio 1.

'Ici Radio Tour de France'
Wielrennen en radio zijn voor elkaar geboren, constateerde een adept ooit in zijn beschouwing over het fenomeen Radio Tour de France.
Het zomerse NOS-radioprogramma, dat veertig jaar geleden voor het eerst werd uitgezonden, is een instituut. En ééntje waar nimmer aan de basis is gemorreld, opvallend in de steeds maar alle kanten op stuiterende mediawereld.

Het format van bedenker Kees Buurman is sinds begin jaren zeventig constant: een presentator in Hilversum, de hoogst gewaardeerde (cijfer 8,2 in een recent luisteronderzoek) Tourflitsen: korte schakelingen naar de verslaggever aan de finish of die op de motor (destijds een unicum), muziek en een spelletje, een studiogast, een quiz, een telefoontje of een typetje als Ab Kaashoek. En natúúrlijk die heerlijk zomerse, Franse plaatjes. Met het bepalen van de Tour Artiest, vaak Franstalig, heeft muzieksamensteller Herman van de Velde dik twintig jaar lang 'een reservaat voor bedreigde muziek' opgezet. Dankzij het radioprogramma werden platen hits, zoals de Lambada (Kaoma, 1989), Dromen zijn bedrog (Marco Borsato, 1994) en Banger Hart (Rob de Nijs, 1996). Zelfs de jingles 'NOS Radio Tourflits... Tourflits... Tourflits....' en 'Ici Radio Tour de France' en de begintune Trumpet Cross van Rein van den Broek hebben op menig luisteraar blijvende indruk gemaakt.

Maar uiteindelijk is het de echte wielerfan om de Tour zelf en de verslaglegging ervan te doen. Onder anderen Jean Nelissen, Herman Stok, Lex Harding, Koos Postema, Clairy Polak, André van Duin, Jan Douwe Kroeske, Sjors Fröhlich, Pieter Storms en Evert ten Napel werkten mee aan het programma. Dione de Graaff en Jeroen Stomphorst zijn dit jaar de nieuwe stemmen, aangevuld met columnisten Nico Dijkshoorn en Harmen Siezen. Jeroen Wielaert zorgt met zijn reportages voor de couleur locale.

Theo Koomen is de naam die onlosmakelijk is verbonden met het radioprogramma. Hij was tot zijn dood in 1984 de drijvende kracht. Hij werd geroemd als 'de populairste radioverslaggever die Nederland ooit kende'. Hij deed verslag in de tweede helft van de jaren zeventig, de hoogtijdagen van de Raleighploeg van Peter Post. Eén miljoen Nederlanders stemden af op zijn verslag vanaf de motor. Wanneer hem de juiste feitjes even niet te binnen wilden schieten, riep Theo Koomen steevast: 'We gaan onder een tunnel door. Terug naar de studio in Hilversum'. Hij kwam met deze en andere halve waarheden weg omdat op tv destijds nog niet veel live-uitzendingen waren van de wielerronde. De bijdragen van de eveneens overleden oud wielrenner Gerrie Knetemann
waren eveneens vermaard.

In 1980, het jaar dat Joop Zoetemelk de Tour won, trad Jacques Chapel aan als radiocommentator. Zijn stijl werd omschreven als 'een typische mix van enthousiasme en cynisme'. Bekend is de anekdote dat producer Ferry de Groot tijdens een live-uitzending van een lange, saaie etappe Chapel trakteerde op de geluiden van naakte actrices in een pornofilm op zijn koptelefoon. 'Ter bevordering van de stressbestendigheid', aldus De Groot. Chapel weidde tijdens interviews graag uit over boeren die de weg blokkeerden, of een kudde schapen op de weg in de Pyreneeën. Ook zag hij ooit een Fransman die woedend een 5-literfles champagne tegen een boom stuksloeg, nadat Greg Lemond de Tourzege op 8 seconden had weggegrist voor de neus van Laurent Fignon.
Verslaggever Leo Driessen sprak over het 'familiegevoel' in de Tour: "Twee weken op elkaars lip en je hebt een sitcom als Cheers, inclusief de onvermijdelijke, voorspelbare humor." De in 2008 overleden Chapel maakte wel een kanttekening bij het romantiseren van het deel uitmaken van de Tourkaravaan. "De Tour is zó verschrikkelijk groot geworden, dat het niet meer te overzien is. (..)", zei hij in een interview. "Het familiegevoel is helemaal verdwenen. De oudere collega's, ook uit het buitenland, ken ik nog wel, maar de jongere niet meer. De Tour is een multinational geworden, terwijl ik eigenlijk van de kruidenierszaak houd." Radio Tour de France met Dione de Graaff, iedere dag van 3 juli tot en met 25 juli van 14.00 - 18.30 uur op Radio 1.