zaterdag 1 februari 2014
Dione de Graaff schaatsanchor voor NOS op de Olympische Spelen in Sotsji
Dione de Graaff schaatsanchor voor NOS op de Olympische Spelen in Sotsji
Dione de Graaff wordt hèt gezicht voor de NOS bij het schaatsen op de Olympische Spelen in Sotsji. Dat was altijd Mart Smeets, maar die is afgezwaaid bij de omroep en nu neemt Dione dat plekje in. Ze laat zich bijstaan door Paulien van Deutekom, Rintje Ritsma en Erben Wennemars voor duiding en analyses.
Vanaf 7 februari vormen de Winterspelen een belangrijk blok in de programmering van Nederland 1. Het schaatsen speelt een prominente rol. Daarnaast besteedt de NOS straks ook aandacht aan alle andere sporten, zoals snowboarden, shorttrack, bobsleeën, kunstrijden en ijshockey.
De NOS komt ook met een dagelijks avondprogramma, NOS Studio Sportwinter, gemaakt door Henry Schut en Erben Wennemars. Eerder maakte de omroep al Studio Sportzomer bij de voetbalevenementen.
Annette Gerritsen zal toch naar Sotsji gaan. De winnares van het zilver op de 1000 meter in Vancouver zal bij de Winterspelen optreden als analist voor de NOS.
Gerritsen zal in de Adler Arena haar analyses geven bij de sprintafstanden voor mannen en de vrouwen, zo maakte de NOS dinsdag bekend. "Toch naar Sochi! #nos #analiste", twitterde de schaatsster van Team Activia.
De sprintster wist zich bij het KNSB Kwalificatietoernooi eind december niet te plaatsen voor de Spelen. Haar vierde plaats op de 500 meter bleek niet genoeg. Op de 1000 meter werd ze teleurstellend twaalfde.
Gerritsen voegt zich als NOS-analyticus bij de voormalig kampioenen Paulien van Deutekom, Rintje Ritsma en Erben Wennemars. Zij zullen in Sotsji aanschuiven bij presentatrice Dione de Graaff, die haar olympisch debuut maakt als 'schaatsanchor'. Ze neemt de plek in van Mart Smeets.
Klaar
De NOS is klaar voor de Spelen die over zeventien dagen beginnen, zei directeur Jan de Jong dinsdag tijdens de presentatie van de programmering. De omroep levert tijdens het sportevenement 230 uur televisie, 90 uur radio en verzorgt zeven livestreams per dag. Via internet, Teletekst en de NOS App zijn de Winterspelen 24 uur per dag te volgen.
De focus van de NOS ligt tijdens de Spelen op schaatsen. De programmering op televisie begint dagelijks om 7.00 uur 's ochtends en loopt door tot even voor 21.30 uur, allemaal op Nederland 1. Op Radio 1 kunnen luisteraars elke dag tussen 14.00 en 18.00 uur de sportprestaties via Radio Olympia volgen.
Verder is er elke avond NOS Studio Sportwinter, naar een nieuw format en met een nieuw presentatieduo. Henry Schut en Erben Wennemars praten dagelijks vanuit een eigen studio vlak naast het Holland House in Sotsji vanaf 20.25 uur met sporters, coaches en andere gasten.
Uitdagend
De Jong sprak van "zeer uitdagende Spelen''. "Het is superinteressant, niet alleen het aantal medailles maar ook de bijna traditionele discussie in ons land over veiligheid, politiek, sociaal klimaat en controversiële wetgeving.'' Daardoor went het uitzenden van dit soort "superevenementen'' ook nooit, aldus de directeur. De operatie kost de NOS drie miljoen euro.
De omroep brengt op verzoek van de Olympic Broadcasting Services opnieuw het schaatstoernooi in beeld. Astrid Wisman is, net als vier jaar geleden, de regisseur. Bijzonder voor de registratie is het gebruik van de langste railcam die ooit is ingezet bij het schaatsen en een zogeheten flycam, een camera die aan een kabel door de schaatshal vliegt.
Dione maakt debuut als olympisch schaatsanchor
De NOS heeft vandaag het team gepresenteerd dat afreist naar Sotsji voor de Winterspelen. Dione de Graaff neemt het stokje over van Mart Smeets als olympisch schaatsanchor.
De focus ligt uiteraard op het schaatsen. De NOS heeft daarvoor een blik aan deskundigen opengetrokken. Henry Schut en Erben Wennemars vormen tijdens de Spelen een nieuw duo. Zij zullen dagelijks om 20:30 uur te zien zijn. Ze krijgen versterking van Paulien van Deutekom, Rintje Ritsma en Annette Gerritsen.
Met een spectaculaire ijsshow gaan vrijdag 7 februari in Sotsji (Rusland) de Olympische Winterspelen van start. Dione de Graaff doet namens de NOS dagelijks live verslag.
Tot en met 23 februari strijden een kleine 3000 sporters om de medailles, onder wie onze nationale gouddelvers Sven Kramer en Ireen Wüst. Dione de Graaff doet namens de NOS dagelijks live verslag. Wat kunt u verder verwachten?
Omstreden Spelen
Ze zijn niet over één nacht ijs gegaan, de organisatoren van de 22ste Winterspelen. De Russen hadden het Olympische recordbedrag van 40 miljard euro te besteden. Dat is meer dan alle vorige Spelen bij elkaar! Van dat geld bouwden ze Sotsji, een badplaats aan de Zwarte Zee, in zeven jaar tijd om tot een paradijs voor wintersporters. Inclusief extra vliegveld, snelweg en een treinrails. Dat de aanleg van stadions, pistes, wegen en hotels ten koste ging van natuurgebieden en huizen kwam het comité op veel kritiek te staan. Maar meer nog zijn de Spelen in Sotsji omstreden omdat Rusland de rechten van homo’s en andere minderheden aan zijn laars lapt.
Onneembare vesting
Daarbij zijn terroristische acties verre van denkbeeldig in deze explosieve, zuidelijke regio. Het olympisch dorp is een onneembare vesting; meer dan 30.000 militairen en politieagenten waken over de veiligheid van de deelnemers en bezoekers. Toch zit een aanslag in een klein hoekje . De staatshoofden van Amerika, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië mijden daarom de openingsceremonie, overigens zonder van een boycot te spreken. Ons land is in het Fisjt Olympic Stadium echter vertegenwoordigd met een zware delegatie, bestaande uit koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte en minister van VWS, Edith Schippers.
Kanshebbers
Nederland stuurt minimaal 42 sporters naar Sotsji; een viertal genomineerden kon zich nog plaatsen. Het is de grootste groep Nederlanders in de geschiedenis van de Winterspelen die onze driekleur verdedigt. Kanshebbers op een of meerdere medailles zijn bij de mannen: Sven Kramer, Jorrit Bergsma, Jan Blokhuijsen, Bob de Jong, Michel Mulder, Ronald Mulder, Jan Smeekens, Stefan Groothuis, Mark Tuitert en Koen Verweij (schaatsen), Freek van der Wart, Niels Kerstholt, Daan Breeuwsma en Sjinkie Knegt (shorttrack). En bij de vrouwen: Ireen Wüst, Lotte van Beek, Marrit Leenstra, Margot Boer, Jorien ter Mors, Antoinette de Jong, Carien Kleibeuker, Yvonne Nauta, Annouk van der Weijden en Laurine van Riessen (schaatsen), Yara van Kerkhof, (shorttrack) en Nicolien Sauerbreij (snowboarden).
Medaillejacht
De bobsleeërs en de overige snowboarders zijn op papier geen serieuze kandidaten voor een plek op het erepodium, maar je weet nooit hoe een haas een poolbeer vangt. Twee van de drie mascottes van Sotsji zijn daarmee genoemd; het derde geluksdier is een luipaard. Sven Kramer en Ireen Wüst hebben ze geen van drieën nodig. Onze vliegensvlugge ijskonijnen zijn in staat om samen vier tot zes gouden plakken bij elkaar te schaatsen. Dat is fijn, want chef d’equipe Maurits Hendriks wil de medaillescore van vier jaar geleden overtreffen: de ploeg moet meer dan negen medailles binnenhalen. Zaterdag 8 februari begint de Oranje-jacht op eremetaal in de Adler Arena, waar de vijf kilometer voor mannen wordt geschaatst.
Dione de Graaff
De NOS zendt in totaal 230 uur Winterspelen uit. De nadruk ligt op schaatsen, maar ook de andere veertien sporten komen ruimschoots aan bod, met extra aandacht voor de Nederlandse deelnemers. Dione de Graaff maakt haar debuut als presentator van het schaatsen bij de Olympische Spelen. Ze neemt de plek in van Mart Smeets,
en heeft al beloofd net zulke bijzondere truien te dragen als Mart altijd deed. Dione krijgt assistentie van Paulien van Deutekom, Erben Wennemars, Rintje Ritsma en Annette Gerritsen, de sprintster die de Spelen niet haalde. Zij nemen de analyses voor hun rekening.
Sotsji Live, vrijdag 7 februari 2014, 16.45 uur op Nederland 1.
Abonneren op:
Posts (Atom)